14 de febr. 2009

Avui no és el meu dia...

No sé què ha passat, però avui, en entrar al bloc m'he trobat que m'havia desaparegut l'última entrada i em faltaven widgets...
Sort que havia fet una còpia de seguretat!
Ho he pogut recuperar gairebé tot.
El que no s'havia guardat era el "blog-roll"
Així que he hagut d'anar entrant altra vegada les adreces que he pogut recordar...
Si m'he deixat la vostra i us en adoneu, si us plau, deixeu-me un comentari.
(^人^) Onegai!

Però el pitjor no ha estat això.
En aixecar-me al matí, es presentava una jornada gloriosa d'esquí, per unes pistes amb gruixos de fins a 3 metres de neu meravellosa!
Però abans d'arribar a les pistes hem tingut un accident.
Miraculosament no hem pres mal!
El cotxe ha començat a lliscar i ha donat un tomb de 180º fins a picar al guardarrail del carril contrari i rebotant en aquest ha acabat de donar el tomb i hem quedat travessers a la carretera...
El cotxe, del meu amic, ha quedat fet un nyap pel costat del copilot...
Ja veurem què en treu de l'assegurança.
Definitivament, avui no és el dia...

Edito:
Just quan he acabat de desar aquesta entrada he rebut la trucada d'una amiga de l'insti que feia mil·lenis que no veia ni en sabia res!
Quina il·lu!!
Hem quedat de retrobar-nos demà amb altres amics d'aquells temps...
(ja parlo com una iaia...) ;P

Així que no tot ha estat dolent avui!

7 de febr. 2009

Origami d'escriptori

L'origami (折り紙) es l'art japonès del plegament del paper. És originari del Japó (en japonès significa, literalment, "plegar" (oru) "paper" (kami). Conegut aquí com a papiroflèxia.

La papiroflèxia pot definir-se com un art educatiu en què es desenvolupa la creativitat, prenent-la com a passatemps o aplicant-la fins i tot en les matemàtiques.

Partint d'una base inicial (quadrats generalment, rectangles, triangles o, de vegades, altres formes) s'obtenen figures que poden anar des de senzills models fins a figures de gran complexitat. Els subjectes preferits per modelar són animals, altres elements de la natura (flors, arbres, etc) i capses. Es poden fer figures diverses com vaixells, barrets, pingüins, ocellets, avions i gairebé qualsevol cosa que hom tingui traça de fer i imaginació de crear.
L'única norma és que tot s'ha de fer doblegant. No es permet ni trencar ni enganxar.

Segons la filosofia oriental, l'origami aporta calma i paciència a qui el practica, característica comuna de bastantes teràpies basades en l'exercici manual.

Un Sant Jordi vaig rebre un llibre d'iniciació a l'origami.

Aquest és el llibre i algunes figuretes.
La que està en primer pla és una Grua (Tsuru, 鶴), que tradicionalment representa la longevitat, la salut, etc.
S'acostuma a plegar-ne per a regalar als malalts.

Aquesta vegada, em vaig portar un parell de paquetets de paper especial per origami.
De moment no els he encetat... Encara estic decidint quines figures fer-ne.
És que són tan bonics...

Però de vegades em ve de gust fer-ne alguna figura sense preocupar-me de l'aspecte final. De vegades n'he fet amb post-it que tenia mig rebregats damunt de l'escriptori.
I pensant en això, ja que no dec ser l'única que ho ha fet, els de SuckUK han tret uns blocs de post-it amb instruccions de plegat per fer diferents figuretes.

Una mostra:


Així que si no sabeu fer cap figureta, amb aquestes notes adhesives no teniu excusa, ja que cada paquet porta les instruccions de 10 models diferents impreses a les seves fulles. I de pas doneu una segona vida a aquests paperets que de vegades poden arribar a ser ben empipadors...

Es busca Yakuza, contracte per hores.

Aquests dies estic veient "Tiger & Dragon", un dorama del 2005 que es va emetre per la TBS, els subtítols de la qual podeu trobar a Asia-Team

La història va de yakuzes i del rakugo... Bé... D'un yakuza, en Toraji (Nagase Tomoya), que seguint a un deutor fa cap a un teatre de rakugo d'Asakusa. Allí riu per primera vegada després de perdre tota la seva família quan el seu pare, endeutat fins al coll, decideix obrir el gas, mentre ells dormien, i suicidar-se...
Així que li demana a en Don-chan (Nishida Toshiyuki), el deutor que perseguia, que sigui el seu mestre, i a en Ken-chan (Shoufukutei Tsurube), el seu cap yakuza, de deixar l'organització. Però aquest últim li diu que no podrà deixar-ho fins que en Don-chan hagi saldat el deute pendent.
Així que en Toraji s'ofereix a pagar 100.000¥ per cada història que li ensenyi el mestre, resultant així que qui paga el deute és ell.
Per altra banda, en Ryuji (Okada junichi), fill de'n Don-chan i talentós intèrpret, decideix deixar el món del rakugo que creu obsolet i antiquat.

No us espereu un drama. Tot al contrari!
Tots els dorama que he vist en els quals actua en Nagase Tomoya són comèdies.
De fet, aquest actor em recorda en Jim Carrey... Sobreactuant amb gesticulacions i ganyotes exagerades...
Si més no, és interessant veure com s'adapten els clàssics del rakugo a l'actualitat.

Però... veient els capítols, m'he fixat que no porten els característics tatuatges dels components yakuza...
Així que jo els volia proposar uns tattoos de "posar i treure", no són "calcomanies". Es tracten d'una mena de màniga elàstica que simula un tatuatge al braç.

A giftideas en podeu trobar 4 models diferents, per vora uns 8€ la parella (un per cada braç).
Podent així tenir un baito (treball per hores) fent de yakuza i després ser "normal".
Donen el pego i no fan mal!
;P

6 de febr. 2009

L'Asama-yama (que no -san) torna a estossegar


Mostra un mapa més gran
El primer cop que vaig anar al Japó, l'agost de 2004, volia anar a veure el volcà Asama (浅間山, Asama-yama), però al final vaig optar per visitar altres zones al voltant de Tòquio.
Poc després, l'1 de setembre, va entrar en erupció després de 14 anys adormit.
Hi va haver una altra erupció l'agost de 2008, però sense cap perill, i la més recent ha estat el passat diumenge 1 de febrer.
Per sort, quan el novembre passat hi vaig anar, per fi, no hi havia cap risc (al menys imminent). El que feia era un vent i un fred que pelava...
Asama-yama Karuizawa
aquesta sóc jo, ben tapadeta!
Photobucket
Com que està contínuament expulsant gasos, només es pot arribar fins a 4Km del cràter.
Asama-yama Karuizawa
Asama-yama Karuizawa

L'Asama es un estratovolcà (com el Fuji-san i el Teide), el més actiu de l'illa de Honshū, situat a aproximadament 140 km de Tòquio, al límit de la prefectura de Gunma i de la prefectura de Nagano i té una alçada de 2.568 m.
L'Agència Meteorològica del Japó l'ha classificat amb rang A (de major activitat)

La muntanya es troba a la conjunció de l'arc Izu-Bonin-Marianas i de l'arc del Nord-est del Japó.
La primera referència històrica d'una erupció va ser l'any 685 segons el Nihonshoki. Una de les erupcions més importants va ocórrer l'1 de setembre de 1783, quan he va haver una sortida de flux de lava i piroclàstic cap a la prefectura de Gunma, provocant la mort de 1.500 persones.
L'erupció del 2004 va ser al setembre, però el volcà va continuar expulsant material fins el novembre.
El diumenge 1 de febrer d'enguany, l'Agència Meteorològica del Japó va advertir de la possibilitat de que es desenvolupés una erupció en el transcurs de dos dies. Els habitants de les rodalies van ser evacuats, pel que l'erupció, que va començar al dia següent, no ha tingut víctimes en un primer moment, encara que les cendres, arrossegades pel vent, van arribar fins a Tòquio.

Fonts: Viquipèdia, Youtube

2 de febr. 2009

Enfotre's del mort i de qui el vetlla

Sempre he cregut que els catalans tenim la sort de saber-nos enfotre de tot, començant per nosaltres mateixos.
És una manera sana d'entendre'ns, criticar-nos i, fins i tot, intentar millorar-nos. (Que ens ho deixin fer ja són figues d'un altre paner...)
I un exemple d'aquest humor satíric, un pèl àcid, és el programa "Pølønia" que s'emet per TV3... Si algú creu que és partidista jo li diria que s'ho faci mirar, ja que crec que hi rep tothom, sigui del color que sigui.
Als catalans ens diuen "Polacos" d'una forma despectiva, fins i tot al diccionari Espanyol-Anglès Collins hi surt aquesta entrada...


Collons amb el Collins...
Doncs mira, tombem la truita a aquest suposat insult i en treiem suc.
Apa! Caldo no vols? Doncs, tres tasses.

Però resulta que aquesta qualitat no la té tothom al món...
Els que visiteu blogs, fòrums i similars de temàtica asiàtica, de ben segur que ja n'haureu llegit alguna cosa del que us parlaré.
Els Coreans tenen la pell fina, pel que es veu... Les rancors històriques, polítiques i estratègiques han pogut més que una sèrie d'anime japonesa.
"Hetalia - Axis Powers" va néixer com un webmanga que després va editar en un volum Gentosha.


Aquest manga va aixecar polèmica a Corea del Sud i més quan es va anunciar la seva adaptació a l'anime.

És una comèdia situada durant la Primera i la Segona Guerra Mundial, on les característiques típiques (i tòpiques) de cada país són antropomorfades en un bishonen. Per exemple, Italia Veneziano és fan de la pasta i les dones, Nippon és un otaku, America adora les hamburgueses, Russia el vodka i Doitsu (Alemanya) ho vol tenir tot organitzat, seguint normes i retícules...
El títol del manga és un joc de paraules entre el terme japonès "heta" (inútil, maldestre) i Italia, país on es centra la història i que, en la mateixa, és constantment salvat per en Doitsu.

La polèmica neix a partir d'una de les tires del webmanga on el personatge que representa a Corea li demana de tocar-li les sines, de fet el magreja, al personatge del Japó (els dos són homes, val a dir que gairebé tots els personatges són masculins, excepte Bielorrussia, però sobre aquest/a jo tinc els meus dubtes...)
Les dues sines de la discòrdia representen les Roques de Liancourt, dos illots que tant Corea com Japó se'n disputen la sobirania (Una mena de Perejil però més seriosa, perquè aquestes illes serveixen de base militar i tenen cert valor estratègic).
Després de les protestes es va anunciar que el personatge de Corea no apareixeria a l'anime, però tot i així s'ha cancel·lat l'emissió de la sèrie en aquest país.

Us deixo el primer capítol amb subtítols en castellà de mans d'Aino Fansub

Jo ja espero amb delit els següents capítols.
Pastaaaaaaaaa!

Fonts: AnimeUnderground, Viquipèdia, Ainofansub
(Avís: aquest últim és un enllaç a una web de temàtica Yaoi, si no et va el tema no hi vagis i llestos)


Edito:
Ara que hi penso... Als Berlinesos tampoc els va agradar gaire com els vaig definir al meu projecte per a l'aplicació de publicitat als tramvies de la BVG...
Era un anunci en favor de l'Euro (si arribo a saber que el canvi va comportar un augment del 66% dels preus per l'arrodoniment que suposadament no s'havia de fer...) on es deia que es passéssin dels tòpics, que amb una moneda única seria més fàcil conèixer-nos...
Vaig posar un objecte kitch, tòpic de cada país (els souvenirs més suats que et puguis tirar en cara) i per als alemanys vaig posar-hi una gerra de cervesa... Doncs es veu que es van picar i me'l van canviar per uns pantalons tirolesos...
Capquadrats...
Però m'el van aplicar! Un projecte meu rodant pels carrers de Berlín!!!
Per mi com si el canviaven per una bratwurst...