6 de febr. 2009

L'Asama-yama (que no -san) torna a estossegar


Mostra un mapa més gran
El primer cop que vaig anar al Japó, l'agost de 2004, volia anar a veure el volcà Asama (浅間山, Asama-yama), però al final vaig optar per visitar altres zones al voltant de Tòquio.
Poc després, l'1 de setembre, va entrar en erupció després de 14 anys adormit.
Hi va haver una altra erupció l'agost de 2008, però sense cap perill, i la més recent ha estat el passat diumenge 1 de febrer.
Per sort, quan el novembre passat hi vaig anar, per fi, no hi havia cap risc (al menys imminent). El que feia era un vent i un fred que pelava...
Asama-yama Karuizawa
aquesta sóc jo, ben tapadeta!
Photobucket
Com que està contínuament expulsant gasos, només es pot arribar fins a 4Km del cràter.
Asama-yama Karuizawa
Asama-yama Karuizawa

L'Asama es un estratovolcà (com el Fuji-san i el Teide), el més actiu de l'illa de Honshū, situat a aproximadament 140 km de Tòquio, al límit de la prefectura de Gunma i de la prefectura de Nagano i té una alçada de 2.568 m.
L'Agència Meteorològica del Japó l'ha classificat amb rang A (de major activitat)

La muntanya es troba a la conjunció de l'arc Izu-Bonin-Marianas i de l'arc del Nord-est del Japó.
La primera referència històrica d'una erupció va ser l'any 685 segons el Nihonshoki. Una de les erupcions més importants va ocórrer l'1 de setembre de 1783, quan he va haver una sortida de flux de lava i piroclàstic cap a la prefectura de Gunma, provocant la mort de 1.500 persones.
L'erupció del 2004 va ser al setembre, però el volcà va continuar expulsant material fins el novembre.
El diumenge 1 de febrer d'enguany, l'Agència Meteorològica del Japó va advertir de la possibilitat de que es desenvolupés una erupció en el transcurs de dos dies. Els habitants de les rodalies van ser evacuats, pel que l'erupció, que va començar al dia següent, no ha tingut víctimes en un primer moment, encara que les cendres, arrossegades pel vent, van arribar fins a Tòquio.

Fonts: Viquipèdia, Youtube