7 de febr. 2009

Origami d'escriptori

L'origami (折り紙) es l'art japonès del plegament del paper. És originari del Japó (en japonès significa, literalment, "plegar" (oru) "paper" (kami). Conegut aquí com a papiroflèxia.

La papiroflèxia pot definir-se com un art educatiu en què es desenvolupa la creativitat, prenent-la com a passatemps o aplicant-la fins i tot en les matemàtiques.

Partint d'una base inicial (quadrats generalment, rectangles, triangles o, de vegades, altres formes) s'obtenen figures que poden anar des de senzills models fins a figures de gran complexitat. Els subjectes preferits per modelar són animals, altres elements de la natura (flors, arbres, etc) i capses. Es poden fer figures diverses com vaixells, barrets, pingüins, ocellets, avions i gairebé qualsevol cosa que hom tingui traça de fer i imaginació de crear.
L'única norma és que tot s'ha de fer doblegant. No es permet ni trencar ni enganxar.

Segons la filosofia oriental, l'origami aporta calma i paciència a qui el practica, característica comuna de bastantes teràpies basades en l'exercici manual.

Un Sant Jordi vaig rebre un llibre d'iniciació a l'origami.

Aquest és el llibre i algunes figuretes.
La que està en primer pla és una Grua (Tsuru, 鶴), que tradicionalment representa la longevitat, la salut, etc.
S'acostuma a plegar-ne per a regalar als malalts.

Aquesta vegada, em vaig portar un parell de paquetets de paper especial per origami.
De moment no els he encetat... Encara estic decidint quines figures fer-ne.
És que són tan bonics...

Però de vegades em ve de gust fer-ne alguna figura sense preocupar-me de l'aspecte final. De vegades n'he fet amb post-it que tenia mig rebregats damunt de l'escriptori.
I pensant en això, ja que no dec ser l'única que ho ha fet, els de SuckUK han tret uns blocs de post-it amb instruccions de plegat per fer diferents figuretes.

Una mostra:


Així que si no sabeu fer cap figureta, amb aquestes notes adhesives no teniu excusa, ja que cada paquet porta les instruccions de 10 models diferents impreses a les seves fulles. I de pas doneu una segona vida a aquests paperets que de vegades poden arribar a ser ben empipadors...