29 de gen. 2009

Allò que el vent s'endugué...

El que el vent s'enduia cada dia pels carrers de Barcelona eren els fulls de milers de diaris gratuïts que la gent llegia (o no) i oblidava (o llençava a qualsevol racó) de camí a la feina.
Això ja és història passada. Al menys per Metro.
La companyia sueca, Metro International, va decidir ahir tancar la seva filial a Espanya, clausurant totes les delegacions i despatxant a tot el personal, d'avui per avui.
Així que l'edició del dia 29 de gener de 2009 va ser l'última, assolint els 1,8 milions de lectors, situant-se com el cinquè diari més llegit a Espanya, segons dades de l'EGM (Estudio General de Medios).
De les 8 edicions que hi havia (Madrid, Barcelona, Sevilla, Saragossa, Alacant, Valencia, Castelló i A Coruña), en quedaran 3, les valencianes, que no pertanyen a Metro International.
Tot i que s'havia parlat de reducció de plantilla, de fusions amb altres rotatius (20minutos), etc., la "solució", per part de la central, ha estat dràstica. I es justifica en la caiguda de vendes d'espais publicitaris, la forta competència i l'actual situació econòmica.
L'empresa ha explicat que ha sofert "pèrdues continuades" que han fet que la situació sigui "insostenible" i que no es justifiqui continuar invertint a Espanya.
Ha estat una galleda d'aigua freda per a molta gent. I més havent estat tant sobtat, en qüestió d'hores...
Ni els propis treballadors de Metro Spain, ni les rotatives, ni els transportistes, ni els repartidors en sabien res. Molts ens n'hem assabentat per la ràdio o la televisió...
Pim-Pam-Fora! "Se acabó lo que se daba"

També ha notat la, fins ara, competència de Metro.
L'edició digital d'ADN.es també ha llepat, té els dies comptats. Concretament el dia 10 de febrer tanca portes havent arribat a un acord amb Planeta.
I les edicions gallegues del Qué també han desaparegut.


Després de les ventades del cap de setmana passat... Espero que aquest "huracà" no m'afecti massa...

Fonts: 233grados, El Periódico, La Vanguardia, ABC...

Edito:
Encara que ara, després de la patacada, hi he caigut de veritat...
Últimament, d'un parell d'anys ençà, el Metro em recordava "El Caso", o qualsevol periòdic de premsa groga anglesa... No és d'estranyar que perdéssin credibilitat comercial... Si jo ja només l'obria per fer el sudoku mentre feia el descans... Ja m'havia cansat de fer anotacions als marges de les barbaritats i incongruències que hi llegia...

2 comentaris:

J. Carles Claveria ha dit...

La veritat és que no em sorprén. Jo ja feia temps que evitava agafar diaris gratuïts; o només l'ADN per fer el sudoku (el fàcil xD) abans d'entrar a classe.

Serà cosa del 2.0, però m'he aficionat a informar-me online :3

Turris ha dit...

Si, crec que molts feiem només el sudoku...
Però el que a mi em preocupa és que el meu sou depèn en un 90% de publicacions gratuïtes...
Ja fa dos anys que notem la crisi (i ZP i Solbes al "mundo de Yupi"), amb publicacions que redueixen paginació i tirada, altres amb problemes de pagament, altres que desapareixen, altres que marxen a rotatives més barates en detriment de la qualitat del producte...

Ja veurem quin és el següent que peta..