24 de juny 2009

Sant Pere Peta Fort!


Permeteu-me la llicència d'agafar, com a títol de l'entrada, el nom del concurs de focs d'artifici que es feia a Reus, durant les Festes de Sant Pere, i que malauradament aquest any, per culpa de la crisi (?), no s'ha convocat...
Però crec que la Festa Major de Sant Pere peta, i seguirà petant sempre, ben fort, com ho ha fet des de fa més de tres segles.
De fet, és un dels actes principals el que peta. Em refereixo a la Tronada de Sant Pere, de la qual se'n té la primera referència documentada com a tal en data de 1677.

El que semblava ser una salve a l'arribada de la imatge del Sant, a causa dels conflictes bèl·lics de l'època, es va transformar en la Tronada composta de mascles (morters de pólvora)


Punt culminant de la Tronada

Mascles després de la Tronada.

Per a mí, i crec que per a molts ganxets, és l'essència d'aquesta festa.
Un Sant Pere sense Tronada seria com un Sant Josep sense Falles a València, o un Corpus sense Patum a Berga...
Què seria d'aquestes festes, de Sant Joan, dels Diables i Correfocs, si la polèmica normativa europea s'hagués aplicat a casa nostra...
Sort que aquest dimarts, el Congrés dels Diputats ha aprovat, amb el suport de tots els grups, una proposició no de llei que garanteix la continuïtat dels costums i tradicions associats a la pirotècnia i a la cultura de foc després de la normativa europea que regulava aquest tipus de festivitat per garantir-ne la seguretat.
Seria molt trist que la cultura dels Països Catalans, tan lligada al foc (un exemple n'és la Flama del Canigó que agermana pobles de tot el territori), perdés aquestes tradicions...
(Perquè... Posats a prohibir, podriem començar per festes com la Oktoberfest que promou l'alcoholisme, o bé limitar la velocitat a MotoGP i F1 als circuïts europeus...)


La Tronada



El Seguici, previ a la Tronada

Surten els Gegants Japonesos!


Durant la Festa Major es fan esclatar, normalment, 4 Tronades.
La primera és la del Pregó, avui 24 de juny, que és la que peta més fluix.
La següent, i la més sorollosa, s'encèn la vígilia de Sant Pere, el 28 al vespre, després de les Completes a la Prioral i el ball del Seguici. Després torna a ballar el Seguici i el Bestiari i acaba amb un Castell de Focs a la mateixa plaça del Mercadal.
Se n'encenen dues més el dia de sant Pere. Una al migdia, que, amb la ressaca de la revetlla i el bat de sol, pocs són els que s'hi acosten. I l'altra a la tarda, que és la segona en potència.

Si voleu més informació sobre la Tronada, la Festa Major de Sant Pere i altres festes de Reus, passeu pel web de FestesReus.cat
I si veniu, un consell, mentre peta mantingueu la boca oberta. Així evitareu que us xiulin o us facin mal les orelles.

Visca els Trons de Sant Pere!