5 de juny 2009

Purikura d'estar per casa

Crec que la majoria, al menys dels de la meva generació, haurem passat algun cop per l'"aventura" de fer-se fotos en un Fotomaton.

Aaaaah! Quina nostàlgia!
Per casa encara ronden les fotos de quan era petita i ens vam fer amb ma padrina, que rondaria els vint-i-pocs anys, i una amiga seva. Totes tres encabides dins d'aquella càpsula màgica, o així ho veia jo... O les del viatge de fi de curs a Grècia amb tots els caps que van poder-se entaforar dins d'aquell cubicle de cortines pudentes.

El que potser no haurà fet tanta gent, és fer-se purikura.
No! No penseu malament!
Purikura són també fotos que es fan en una mena de fotomaton, l'acabat és en paper adhesiu i el que les fa realment "especials" i diferents és l'ornamentació que ens "acompanyarà" a la foto i que un mateix pot triar i dibuixar a través d'una pantalla tàctil com aquesta.

Les purikura són tan populars al Japó (també a Corea i Taiwan, i sobretot entre les adolescents) que hi ha sales recreatives plenes exclusivament d'aquestes màquines.


A casa nostra no han tingut tan d'èxit aquests laboratoris de fantasia, per no dir gens, tot i que als anys 90 es podien veure algunes màquines de la mà de SEGA.


El terme Purikura és la forma curta (és tan típic dels nipons escurçar els noms...) de la marca registrada Purinto Kurabu (プリント倶楽部), que deriba de l'anglès Print Club.
Desenvolupat en conjunt per Atlus i Sega, el primer Purikura va ser venut el juliol de 1995.
Ara hi ha altres marques que en treuen suc. Make Software n'és una.
Encara que no entengueu res, tota la pàgina està en japonès, doneu-hi un cop d'ull, aneu clicant, i veureu molts exemples del que aquesta marca ofereix.
Però si voleu provar una d'aquestes maquinetes haureu de fer uns quants (milers) quilòmetres, o comprar la màquina (segur que se'n deuen trobar de segona mà...) i tenir una sala per a encabir-la...
No cal!
Amb el Purikura Photoshop Kit (by akenon) ens podem "fabricar" les nostres pròpies purikura! \(^o^)/ Yattaaaa~


Purikura Photoshop Kit by ~akenon on deviantART
És un paquet de trames, pinzells i tampons per a Photoshop que us podeu descarregar de la plana d'Akenon a deviantART.

Si... Ja ho sé!
No té el mateix feeling que fer-se la foto en una PrintClub, però "a falta de pan, buenas son tortas", oi?

2 comentaris:

El Capitán ha dit...

El cert és que a Barcelona mateix hi ha una botiga on tenen una máquina de purikura, es diu Akiba, està al carrer Villarroel tocant a Ronda Sant Antoni :)

Al Japó hi ha algunes d'aquestes zones purikura on només poden entrar noies, que sexistes! xD

Turris ha dit...

A si? Doncs no la coneixia!
Un dia que vagi a Barna potser m'hi arribo!
Akiba, dius? fufu... Idoni el nom!

I pel que fa a les "purikura-rooms" (és el que se m'ha acudit) només per a noies, no ho veig tan desgavellat.
Qui són els clients majoritaris d'aquestes andròmines?
Noies, oi?
Sempre hi ha la que arrossega al noviet per fer-se l'instantània més nyonya que es puguin tirar a la cara. No ho sé, però no crec que hi hagi gaires grupets de només nois que es facin fotos, crec que hi van més de "caça"
I pot ser per això sorgeixen aquests locals exclusivament femenins. Com els vagons exclusius per a dones als trens.
I, a més, quan a algú se li prohibeix l'accés a un lloc, més curiositat té per a saber què s'hi cou, oi? Segur que la sala del costat té una bona clientela masculina, fins i tot fixa...