5 d’ag. 2008

Sembla que vinguis d'Arbeca!

Encara que aquesta dita prové de mooooolt més tard del que parla el tema...
No me n'he pogut estar!! XDDD
Algun dia potser en parlaré d'aquesta frase... Però no pas avui.

Fa més d'un mes que vaig anar a Arbeca (i després en vaig venir! he he!), precisament el 22 de juny.
Em vaig trobar que feien "portes obertes" (entre cometes, perquè de porta no n'hi ha cap...^^) a l'espai arqueològic dels Vilars.
Ja l'havia visitat altres vegades, amb guia i sense. Però mai havia pogut assistir el dia en que es pot visitar "oficialment".
Aquest dia s'instal·la una grua per a poder observar des d'una bona alçada tot l'assentament.I durant tot el dia hi ha visites guiades.

Si hom hi posa una mica d'imaginació, es pot sentir un Indiana Jones.
Encara que aquí no hi ha trampes amb boles de roca enormes que et van perseguint per tot el fossat...
Aquí l'única bola que et pot caure a sobre és el Sol...
Que, collons! Com picava... (~.~;) ufff...La Fortalesa d'Els Vilars d'Arbeca,(750 B.C.-325 B.C.) comarca de les Garrigues, està situada en una zona de plana defugint els turons propers, a 4 km d'Arbeca. Construïda fa 2.800 anys, és única en el món ibèric català. Les seves característiques defensives la feien inexpugnable: una muralla amb dotze torres, una barrera de pedres clavades (chevaux-de-frise) i un fossat de 13 metres d'amplada. Era una expressió de poder davant les comunitats del territori circumdant i, molt possiblement, la residència d'un cabdill o príncep.

Va estar habitada ininterrompudament durant quatre-cents anys. Els seus constructors eren gent que pertanyia al grup cultural dels camps d'urnes, anomenat així pel costum d'incinerar i enterrar en vasos ceràmics les cendres dels seus morts.

Dos-cents anys després, en contacte amb altres cultures mediterrànies, els habitants d'Els Vilars van viure el procés d'iberització, esdevenint el poble anomenat pels escriptors antics com els Ilergets. La fortalesa va ser aixecada a la plana, menyspreant els tossals de més fàcil defensa, sobre el barranc d'Aixaragall, controlant l'aigua i les terres al·luvials.

Amb el pas del temps la fortalesa va sofrir diversos canvis en els seus accessos i urbanisme. Les muralles i el fossat degueren impedir el seu creixement, ja que al segle IV aC els seus habitants abandonaren la fortalesa sense que aparentment hi hagi cap causa traumàtica que ho expliqui.
(extret de viki i del web oficial d'Arbeca)


El 15 d'agost és Festa Major a Arbeca.
I, com acuriositat, el dia 8 al Parc Arqueològic dels Vilars, es celebrarà, a partir de les 9 del vespre i fins a mitja nit, el V Mercat a la Fresca.Amenitzat pel grup de grallers La Revolta.
A les 23:30, La Cremallera Teatre presentarà el seu espectacle exclusiu per als Vilars: Contes a la vora del foc dels Vilars

Una altra activitat a la Festa Major, que no crec que tingui res a veure amb els Vilars, però que és d'allò més divertida, i que per a participar-hi no has de tenir gaires manies..., és l'Arbequí de Ferro. Una mena de gimcana en que algunes de les proves són dignes dels marines: arrossegar-se pel fang, travessar fossats, saltar rodes de tractor... Després d'estar xop i arrebossat de fang, què millor que menjar-se una poma ben sucosa per la set? La pega és que aquesta poma l'haurem d'agafar directament amb la boca d'un ribell plè de pinço... o omplir una "galleta" (no dic farrada, que els d'Arbeca se n'enriuen... i ells diuen galleta! conxus!) de vi que prèviament haurem begut a galet d'un porró. Fins aquí molt bé! Algun traguitxol ens podem empassar, oi? Però la mala llet ve quan el teu grup és dels últims en participar i el vi... es recicla! No vull saber el percentatge de babes que ens hi podem trobar al final de la prova... ;P

Us hi animeu?
Apa, doncs! A Arbeca hi falta gent!
Així podreu dir, que si, que veniu d'Arbeca!

2 comentaris:

Dolors ha dit...

Doncs si nena!!! si pensem en l'antiguitat dels Vilars, tots venim un xic d'Arbeca....
i amb el teu permís faré un petit encís en la dita "Sembla que vinguis d'Arbeca" (n'estalviaré les dates)
Fa molts anys al poble hi havia un castell, (encara se'n conserven restes que es poden visitar)el Duc de Cardona n'era el propietari, i aquest pertanyia a Les Corts de Barcelona, quan s'hi desplaçava per motius polítics es trobava sovint que no estava al corrent dels esdeveniments, això feia que a vegades el seu paper semblés una mica "despistat", clar venia d'Arbeca i havia fet un llarc viatge.... però deseguida es possava al corrent de tot, que de tonto no en tenia res...
Actualment si algú no està prou al loro en algun assumpte se li diu:
Sembla que vinguis d'Arbeca, jejeje

Turris ha dit...

Gràcies pel comentari!
Això ha estat un luxe!
Explicació de la procedència de la frase per part d'una arbequina de socarrel!

Petoneeeeeets!